Strona Glówna Fora SPOŁECZNOŚĆ Pogaduszki Ulubiona książka Odpowiedz na: Ulubiona książka

Shakuahi
Uczestnik

Nie byłoby mnie takiej jaką jestem bez Stephena Kinga i J.K. Rowling. O obu autorach tyle już napisano, że w sumie nie ma sensu bym jeszcze ja się siliła na dodatkowe rekomendacje.

Czytam bardzo różne rzeczy, więc poniższe rekomendacje to będzie istny miszmasz gatunkowy.

• Saga Księżycowa Marissy Meyer, pierwsze dwa tomy, Cinder i Scarlet (z czterech chyba) wyszły po polsku. Gatunkowo to chyba jest Young Adult, tak w skrócie autorka na nowo opisała klasyczne baśnie (Kopciuszek, Czerwony Kapturek) przenosząc je do dalekiej przyszłości i dodając m.in. dużą inspirację Czarodziejką z Księżyca. Literatura lekka i przyjemna, ale bardzo fajnie napisana.
  • Bielszy odcień śmierci, Bernard Minier – to też jest pierwszy tom serii, ktoś tam wcześniej pisał o kryminałach, powiem tylko, że to jeden z moich ulubionych gatunków i dawno nie czytałam tak dobrego kryminału (a czytam ich naprawdę wiele)
  • Pan raczy żartować, Panie Feynman, Richard Feynman – przezabawny zbiór wspomnień noblisty, Richarda Feynmana.
  • Amerykańscy Bogowie, Neil Gaiman
  • Warto spróbować Pilipiuka i jego Jakuba Wędrowycza, nie do wszystkich przemówi jego poczucie humoru, ale jak już przemówi… 😉

Miałam w planach troszkę tu więcej popisać, ale mój pies zaplanował sobie spacer więc muszę swoje dalsze rekomendacje przełożyć na inną porę. 😉

😀 😁 😂 😃 😄 😅 😆 😉 😊 😋